Zoeken
A A A

De Reformatie 12 maart

De Reformatie nummer 21 /// jaargang 85 /// 12 maart 2010
 

Inspirerend kerk zijn

In dit nummer:

De kerk - een wonder van geloof /// Gemeenschap van heiligen, leerschool van het geloof /// Lokaal: Streetlight, plaats van liefde /// Wandelen met God: Spiritualiteit, een manier van leven /// Column: Omdat er ongeloof is, is er geloof /// Stelling /// Bijbeltaal: 'Kijk, iets nieuws' /// Reportage: Zegenend helpen /// Vraag en antwoord /// Kort nieuws, persberichten

De kerk – een wonder van geloof

Auteur: Bas Luiten
Kerk zijn is leven in geestelijke gemeenschap met God en met elkaar, met een open houding, om te ontvangen wat je nooit had kunnen bedenken. We delen daar op een wonderlijke manier met elkaar de ervaring van de opstanding uit de dood en het begin van nieuw leven. Dat vraagt van haar leden een houding die de gezindheid van Christus weerspiegelt, een houding van liefde en zelfverloochening. De vergadering van de kerk is in volle gang, volgens Gods plan. Inspirerend kerk zijn is de ogen open houden voor wat de Geest van God doet, in anderen en in jou, zonder vooringenomen standpunten over hoe dat werk van God er uit zou moeten zien. Wij moeten geloven in de kerk, omdat zij het werk van God is.

Gemeenschap van heiligen, leerschool van het geloof

Auteur: Hans Schaeffer
Luther gebruikte voor kerk liever de benaming een christelijk, heilig volk. Hij wilde daarmee aangeven dat het gaat om een gemeenschap van mensen die heilig willen leven in navolging van Christus. Calvijn wil dat de kerk zich vooral als leerschool manifesteert, als hulpmiddel om de gelovigen hun leven lang te laten groeien in geloof. Beide noties hebben overtuigende zeggingskracht voor de kerk van vandaag.

Spiritualiteit: een manier van leven

Auteur: Mark van Leeuwen
Spiritualiteit is in: veel mensen zijn in onze tijd op zoek naar een diepere dimensie. In de kerk verlangen de mensen naar de beleving van de omgang met God. Om die te kunnen ervaren is het nodig om rust te nemen en ruimte te maken. De hoofdpersoon in onze spirituele zoektocht is de heilige Geest. Hij legt de verbinding met God. Het is belangrijk om onszelf te blijven voeden met geestelijk voedsel; daarin ligt de sleutel tot groei in geloof, in liefde voor God en voor elkaar.