Zoeken
A A A

De Reformatie 8 april

De Reformatie nummer 14 /// jaargang 86 /// 8 april 2011
 

Kinderen en avondmaal

In dit nummer:

en verder...
303 column een nieuw leven, een nieuwe naam /// 304 bijbeltaal het licht en de kerk /// 306 boekbespreking de kracht en schoonheid van geloven /// 308 wandelen met god lichaamstaal /// 310 levensverhalen in het pastoraat /// 312 actueel Zekerheid, veiligheid en Fukushima /// 314 www.dereformatie.nl /// 315 kort nieuws, persberichten /// 315 uit de kerken
download het artikel van prof. D. Rylaarsdam, Reconnect, klik hier

Open gesprek

Robert Roth denkt al jarenlang na over kinderen en avondmaal. Al enige tijd is hij daarover met Bas Luiten in gesprek. Ze komen tot verschillende conclusies maar delen de intentie. Een open gesprek met de uitnodiging om mee te denken en te reageren.

Neem, eet en gedenk

Robert Roth stelt dat kinderen onder het Oude Verbond deelnamen aan de Paschamaaltijd en al deelnemend leerden wat daar de betekenis van was. Bij de instelling van het avondmaal verandert de Heer Jezus niets aan het onderwijzende karakter ervan.

Gelovig proeven

Bas Luiten stelt dat voortvloeiend uit het verbond, de twee sacramenten een verschillend karakter hebben: eenzijdig in zijn ontstaan (doop), tweezijdig in zijn bestaan (avondmaal). Zouden kinderen misschien wel iets jonger kunnen aangaan?